KENNIS

Wat is content marketing?

Content marketing is marketing anno nu. Het is een overkoepelende term voor alle marketingformats – RTV, print, internet, video, mobiel – die betrekking hebben op het creëren, publiceren en promoten van content met als doel het aangaan, behouden en verdiepen van (klant)relaties. Kortom: als organisatie gaan handelen als uitgever en een zogeheten Brand Publisher worden. Om zo als merk alleen nog… aanwezig te zijn op het moment, de plek en de wijze die de doelgroep zelf kiest.

Is content marketing nieuw?
Nee, content marketing borduurt voort op het aloude custom publishing* waarbij het gedrukte relatieblad als meest aansprekende medium wordt gezien. Hoewel het relatiemagazine nog altijd zeer effectief is, dwingt het huidige internettijdperk marketeers te kiezen voor een meer integrale aanpak om doelgroepen te bereiken, boeien en binden. En die aanpak biedt content marketing.

*Andere gerelateerde termen: branded content, branded journalism, customer media, loyaliteitsmedia, relatiemedia of inbound marketing.

Ja, content marketing is nieuw. Omdat het een nieuwe manier van denken is over effectieve marketingcommunicatie. De essentie: het verwezenlijken van marketingdoelstellingen door doelgroepen van relevante informatie (content) te voorzien die exact aansluit bij hun informatiebehoefte. En dat met meerdere middelen en mediakanalen.

Supporting vs. Interrupting
In tegenstelling tot reguliere marketing is content marketing sterk klantgedreven en ondersteunend (supporting) in plaats productgedreven en verstorend (interrupting). Content marketing neemt niet het product maar de informatiebehoefte van de doelgroep als uitgangspunt. En ook de methode verschilt. Breekt traditionele marketing nog vaak ongevraagd in tijdens de mediaconsumptie met TV-commercials en beeldvullende internetbanners; content marketing ondersteunt doelgroepen door relevante informatie aan te reiken die hen helpt om:

- hun vaardigheden of kunde te verbeteren;
- hun vragen te voorzien van relevante antwoorden;
- hun leven aangenamer te maken;

en dat op momenten, plekken en tijdstippen die de doelgroep zelf kiest.

Content als marketing driver
Content is hierbij een belangrijke marketing driver, waarbij de creatie van betrokkenheid (engagement) dus vooral plaatsvindt op thema- in plaats van productniveau. Om zo doelgroepen te voorzien van informatie die zij zelf relevant achten.

Bij content marketing gaat het eerst om het neerzetten van een bedrijf of merk als trusted source, als betrouwbare bron van relevante informatie. Informatie die oplossingen bevat voor vraagstukken die bij de doelgroep leven. Daarmee positioneert het bedrijf of merk zich indirect als betrouwbare leverancier van relevante producten en diensten.

Marketing wordt uitgeven
Marketing wordt dus uitgeven. Draaide het vroeger om bereik inkopen en daarmee betrokkenheid creëren; tegenwoordig is het eerst betrokkenheid realiseren met relevante content, dan bereik krijgen en vervolgens vertrouwen verdienen als betrouwbare bron. Marketing wordt uitgeven. Uitgeven wordt content marketing. En content marketing is crossmediale communicatie met een uitgekiende middelenmix.

Dit alles kan tegen relatief lage kosten en met een hoog rendement. Grootschalige media-inkoop bij traditionele mediabedrijven is minder nodig. Het opzetten van een crossmediaal contentplatform is relatief goedkoop. En het aanbieden van content aan (potentiële) klantrelaties leidt tot meer bereik, verhoogde merkbekendheid, thought leadership (autoriteitschap op specifiek thema), loyaliteit en hogere conversie.

Geef een reactie