KENNIS

Brand Publishing: zelf uitgever worden!

De tijd dat redactionele communicatie een exclusieve aangelegenheid was van mediabedrijven – lees: uitgevers en omroepen – is voorbij. Steeds meer bedrijven en organisaties gaan namelijk zelf opereren als uitgever en worden een zogeheten Brand Publisher. Dat betekent: als merk eigen redactionele formules ontwikkelen waarmee je zelf de… dialoog opstart en dus in direct contact treedt met je doelgroepen.

Inspireren met content
De output van redactionele formules waarin subtiel een merkverhaal verweven zit, wordt ook welk Branded Content genoemd – ongeacht medium (print, internet, tv). Het draait bij dit soort formules om het verstrekken van informatie waarmee je doelgroepen voorziet in hun (latente) behoeften, en pas in tweede of derde instantie aanstuurt op transactie. Het gaat eerst om vertrouwen winnen, dan om vrijblijvende relaties aangaan en vervolgens om conversie naar klanten. En dat kan dus op een inspirerende en/of leerzame wijze, verpakt in aantrekkelijke redactionele jasjes.

Uitgeven doe je zelf
Toch is Branded Content een vorm van merkcommunicatie die steevast geclaimd wordt als het exclusieve domein van de traditionele mediabedrijven (RTL, SBS, Telegraaf, Sanoma). Zoals ook donderdag 2 februari op het Branded Content Event 2012. Onterecht, daarom heeft Beklijf hier ook een blogpost op Molblog.nl aan gewijd. Want de ultieme Branded Content wordt verzorgd door de bedrijven zelf. Zij kennen hun doelgroep immers als geen ander en zijn bij uitstek de partij die het meest effectief op hun behoeften kan inspelen. Lees hierover meer op Molblog.nl.

Brand Publishers
Aansprekende merken die reeds succesvol als Brand Publisher opereren zijn Red Bull en sinds kort ook Philips – waar ook Beklijf een stempel op heeft gedrukt. Maar ook minder grote merken ontpoppen zich steeds vaker als Brand Publisher. Zo publiceert zorgverzekeraar VVAA aantrekkelijke artikelen en video’s op zowel haar website als het special interest platform ‘Arts en Auto’ – dat ook een gelijknamig relatiemagazine uitgeeft. Een ander goed voorbeeld is modemerk SuperTrash: het merk van Olcay Gulsen geeft een prachtige digitaal magazine uit, heeft een inspirerende Facebook-pagina en distribueert vele prikkelende video’s via YouTube. Kortom: twee merken die contentproductie en slimme PR combineren vanuit een uitgeversprincipe.

Content Marketing als basis
Dit soort Brand Publishers handelen altijd vanuit een heldere en op de lange termijn gerichte Content Marketing Strategie. Zodat het betreffende merk echt autoriteit kan claimen op onderscheidende thema’s of onderwerpdomeinen. En daardoor als merk duurzame klantrelaties kan aangaan, behouden en verdiepen.

Ook Brand Publisher worden? Neem contact op met Beklijf voor een vrijblijvend gesprek over Content Marketing en Brand Publishing.

Gerelateerde artikelen:
- Branded Content Event 2012; waar zijn de Brand Publishers? (op Molblog.nl)
- Beklijf adviseert Philips Consumer Lifestyle
- 11 Valkuilen bij bepalen content marketing strategie
- 10 Tips voor effectieve contentproductie
- Beklijf werkwijze

Geef een reactie