Kennis

Het 5-stappenplan voor een gedegen contentstrategie

Jawel! Het is zover, content marketing is officieel volwassen. Tenminste, als we de hoeveelheid aandacht die deze marketingdiscipline momenteel krijgt mogen geloven. Geweldig die aandacht, maar de meeste marketeers blijven hangen in het idee dat je vooral VEEL content moet creëren, publiceren en distribueren en vooral online. Ze gaan daarmee voorbij aan de kern van… content marketing: een onderscheidend verhaal vertellen via heldere redactionele formats die goed aansluiten bij de informatiebehoefte van je doelgroep en via de juiste kanalen. Maar hoe doe je dat?

Story First
Een goede contentstrategie begint altijd bij het heel helder krijgen wat je als bedrijf of merk gaat vertellen. Story First zullen we maar zeggen. Als je autoriteit wilt claimen in je branche of productgroep moet je je immers wel onderscheiden met een specifiek onderwerpdomein en een uniek verhaal. Om bedrijven hierbij te helpen hebben wij het Beklijf 5-stappenplan ontwikkeld. Een stappenplan waarmee we samen met klanten komen tot content marketingstrategieën die niet de kwantiteit van de content centraal stelt, maar juist de kwaliteit. Want naast aandacht genereren wil je als marketeer toch vooral dat juist jóuw verhaal of boodschap langdurig beklijft?

Het 5-stappenplan
De 5 stappen zijn ontleend aan de journalistieke werkwijze met de 5 W’s en 1 H, ofwel: de Wie, Wat, Waar, Wanneer, Waarom en Hoe. Content Marketing is toch vooral redactionele communicatie, vandaar. Essentieel bij een goede implementatie is echter de juiste volgorde van deze zes elementen. Want zoals Robert Rose, auteur van het boek ‘Managing Content Marketing’, terecht stelt:

“Most content marketing and social media plans begin with distribution [Waar en wanneer]. And thatʼs why most of them fail.”

Kortom, het kan niet vaak genoeg gezegd worden: content marketing is alleen effectief met een middelen overstijgend verhaal als basis, Story First. En dat verhaal zit in het DNA van het bedrijf zelf en in de (informatie)behoeften van je doelgroepen.

Het Beklijf 5-stappenplan ziet er dan ook als volgt uit:

Stap 1: het Waarom. Het formuleren van de (interne) organisatiekracht en -behoefte. De vragen die je je in deze beginfase stelt als marketeer:
• Waarom doe je als bedrijf of merk de dingen die je doet?
• Welke marketingdoelen wil je verwezenlijken?
• Welke meerwaarde heb je je doelgroepen eigenlijk te bieden?

Stap 2: het Wie. Het in kaart brengen van de doelgroepen. De vragen:
• Aan wie ga je jouw unieke verhaal straks vertellen?
• Welke informatiebehoefte hebben deze doelgroepen?
• Welke Buyer Personas horen hierbij?

Stap 3: het Wat. Het verhaal optekenen en de thema’s bepalen. De hoofdvragen die je je stelt bij deze stap:
• Op welke thema’s ga je autoriteit claimen, inspiratie bieden of relevante kennis delen?
• Welke redactionele pijlers en formats zijn hiervoor geschikt?
• Matchen deze thema’s en formats ook goed met de gekozen positionering?

Stap 4: het Waar & Wanneer. De juiste mediamix bepalen en redactionele kalender(s) opstellen. De vragen:
• Waar bevinden onze doelgroepen zich?
• Welk kanaal past bij welke fase in het aankoopproces?
• Welke content is op welke moment (wanneer) het meest geschikt?

Stap 5: het Hoe. Het inrichten van content marketing organisatie. De vragen:
• Welke meetinstrumenten zijn nodig om de effectiviteit te beoordelen?
• Welke rollen en verantwoordelijkheden moeten worden belegd om als merk succesvol te opereren als Brand Publisher?
• Wie wordt de Chief Content Officer, of in gewoon Nederlands de hoofdredacteur, die middelenonafhankelijk kan denken?

Wil je het stappenplan nog beter tot je nemen als presentatie? Browse dan even door deze Powerpoint:

In de praktijk bij onze klanten blijkt dat het stappenplan ervoor zorgt, dat zowel de interne organisatiekracht als de (externe) informatiebehoefte van de doelgroepen gelijkwaardige aandacht krijgen. Deze twee belangrijke elementen vormen zo samen de basis voor een krachtig en onderscheidend verhaal, verpakt in aantrekkelijke redactionele formats. Zo zorg je ervoor dat een merk of bedrijf wordt klaargestoomd voor Brand Publishing, het denken en handelen als uitgever, met (nieuwe) duurzame klantrelaties als resultaat.

Geef een reactie